Wednesday, March 12, 2014

Το μεγαλειώδες Golden Temple

Έλπις 

Το Harmandir Sahib (κατοικία του Θεού), ευρέως γνωστό ως ʽʼΧρυσός Ναόςʼʼ, αποτελεί ιερό σύμβολο της θρησκείας Sikhism, και βρίσκεται στην πόλη Amritsar στην περιοχή Punjab. Χτίστηκε κυρίως σαν ένας χώρος λατρείας για άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και θρησκείας, οι οποίοι θα μπορούσαν να πάνε και να προσευχηθούν στο Θεό τους όλοι μαζί.



Ο ναός βρίσκεται στο μέσο μιας μεγάλης λίμνης ή μιας δεξαμενής gurdwara, γνωστή και ως Sarovar, στο οποίο υπάρχει το Amrit (ʽʼιερό νερό ή αθάνατο νέκταρʼʼ). Ο Βούδας όπως είναι γνωστό, πέρασε κάποιο διάστημα στο μέρος αυτό κάνοντας διαλογισμό. Δυο χιλιάδες χρόνια μετά τους καιρούς του Βούδα, ένας άλλος σημαντικός πνευματικός άνθρωπος έζησε και διαλογίστηκε στη γαλήνια λίμνη. Αυτός ήταν ο Guru Nanak (1469-1539), ο ιδρυτής της θρησκείας των Sikh. Μετά τον θάνατο του Guru Nanak, οι μαθητές του συνέχισαν το έργο του στο μέρος αυτό, και με το πέρασμα των χρόνων έγινε ο ναός σύμβολο για τους Sikh.


 
Η θρησκεία των Sikh θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες θρησκείες παγκοσμίως. Αποτελεί την 5η στη σειρά από τις πιο οργανωμένες θρησκείες στον κόσμο, με πάνω από 25 εκατομμύρια πιστούς οι οποίοι αυξάνονται σταθερά. Θα ξεχωρίσεις έναν Sikh από τα 5 χαρακτηριστικά "Κ"  εκτός από το χαρακτηριστικό τουρμπάνι δεμένο στο κεφάλι:

1)τα μακριά μαλλιά που δεν κόβουν ποτέ, το μουστάκι και το μούσι (Kesh)
2)το σιδερένιο/ατσάλινο βραχιόλι (Kara)
3)το μικρό σπαθί(kirpan)
4)το άσπρο μακρύ σορτσ(Kashera)
5) η χτένα κάτω από το τουρμπάνι(Kanga)




Οι ναοί των Sikh είναι ανοιχτοί σε επισκέπτες  ανεξαρτήτου θρησκείας, χρώματος, φυλής και φύλου. Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί τους οποίους κάθε επισκέπτης οφείλει να σεβαστεί, όπως  το να βγάλει τα παπούτσια καθώς μπαίνει στο ιερό ( και να μην τα ξαναφορέσει συνεπώς κατά την όλη επίσκεψη), το να πλένει τα πόδια μόνο σε ειδική λιμνούλα .Επίσης, απαγορεύεται το ποτό, η κατανάλωση κρέατος και το κάπνισμα και όλοι πρέπει να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους σε ένδειξη σεβασμού.



Παρόλο που το Amritsar ήταν μακριά από τη βάση μας, την Καλκούτα, πήγαμε εκεί δυο φορές και έτσι ήμασταν τυχεροί που μπορέσαμε να νιώσουμε πραγματικά την ιερότητα του Golden Temple. Αρχαίες μελωδίες πλανιόντουσαν στην ατμόσφαιρα συνοδεύοντας τις τελετουργίες, ειδικά τα βράδια, αφήνοντας μια παράξενη αίσθηση. Η θέα γίνεται μαγευτική το βράδυ όταν ο ναός φωτοβολείται και φαίνεται να είναι από ατόφιο χρυσάφι. Νοιώσαμε ένα απόλυτο δέος παρακολουθώντας το και ήταν σαν να ανήκαμε εκεί από καιρό παρόλο που δεν είχαμε ιδέα του τι ακριβώς ακούγαμε από τα στόματα των ιερέων.



Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το αίσθημα πληρότητας που μας κατέκλυσε για ακόμα μία φορά στο ταξίδι μας αυτό καθώς καθόμασταν στα δροσερά μάρμαρα της εξωτερικής αυλής και ακούγοντας τους ψαλμούς. Ήταν σαν ο χρόνος να είχε σταματήσει. Όχι για πολύ όμως καθώς ένας από τους φρουρούς με τους πορτοκαλί μανδύες μας πλησίασε λέγοντας να μην δείχνουμε τα πόδια μας προς το ναό γιατί έδειχνε ασέβεια, οπότε και εμείς αναγκαστήκαμε να συμμορφωθούμε χωρίς πολλές αντιρρήσεις.



Αυτό που μας εξέπληξε θετικά ήταν το πόσο φιλόξενοι και ευγενικοί ήταν οι άνθρωποι εκεί , οι οποίοι όχι μόνο μας καλοδεχτήκανε προσφέροντας μας πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, αλλά είχαν φτιάξει ακόμα και ειδικό δωμάτιο για τη διαμονή όλων των ξένων χωρίς πληρωμή. Σημειωτέον ότι οι προσκυνητές κοιμόντουσαν στην αυλή μόνο με τους υπνόσακούς τους. Μπορούσαμε ακόμα και να φάμε μαζί με τους πιστούς στο καθημερινό συσσίτιο που διοργάνωναν οι υπεύθυνοι του ναού.



Για να πω την αλήθεια αυτός ο μαγευτικός ναός με συγκίνησε πιο πολύ ακόμα και από το Taj Mahal, ίσως λόγω της μοναδικής και διαφορετικής ατμόσφαιρας αλλά και της φιλοξενείας των Sikh που έμοιαζε σαν να είμαστε σε παραμύθι , εντελώς εκτός πραγματικότητας. Χωρίς υπερβολή, το να επισκεφτεί κανείς το Golden Temple είναι μοναδική εμπειρία.




Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment