Wednesday, March 12, 2014

Βομβάη : Η πόλη των αντιθέσεων



Δώρα   
Όταν ακούς για Βομβάη, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η ταινία ‘’Slumdog Millionaire’’ και οι φτωχικές παράγκες. Ή ίσως σε κάνει να σκέφτεσαι ταινίες Bollywood, μόδα και κοσμοπολίτικο lifestyle. Όλα αυτά είναι πιθανά, καθώς όντως η Βομβάη είναι μια πόλη με τεράστιες αντιθέσεις.


Όταν φτάσαμε στη Βομβάη, ακόμα και εμείς δεν ήμασταν σίγουροι για το τι να περιμένουμε. Η Βομβάη είναι μια τεράστια πόλη. Βασικά είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με πληθυσμό λίγο πάνω από 20 εκατομύρια κατοίκους!! Είναι επίσης η πιο πλούσια αλλά και η πιο φτωχή πόλη στην Ινδία. Η αξία των ακινήτων μπορεί να συγκριθεί με αυτήν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αλλά ταυτόχρονα στη Βομβάη βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ασίας.

Η Βομβάη δε θυμίζει καμία από τις υπόλοιπες πόλεις της Ινδίας. Στο κέντρο υπάρχουν πανέμορφα επιβλητικά αποικιακά κτήρια που θυμίζουν στον επισκέπτη τους καιρούς που Άγγλοι και Πορτογάλοι κυριαρχούσαν στην περιοχή. Οι αναρίθμητοι φοίνικες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πολύς, μετατρέπουν το σκηνικό σε τροπικό και ενδιαφέρον.




Καταφέραμε να εξερευνήσουμε μόνο το Νότιο μέρος της Βομβάης καθώς μείναμε στην πόλη μόνο 2 βράδια. Οι περιοχές αυτές αποτελούν και το τουριστικό μέρος της Βομβάης αλλά ταυτόχρονα και το πιο ιστορικό. Ένα από τα πιο διάσημα σημεία είναι η επονομαζόμενη ‘’Πύλη της Ινδίας’’ που βρίσκεται στην προκυμαία και χτίστηκε προς τιμήν της επίσκεψης του Βασιλιά Γεωργίου του 5ου και της Βασίλισσας Μαρίας που επισκεφτήκαν την Βομβάη το 1911. Μπροστά από την Πύλη συναντήσαμε και πάλι εικόνες για τις οποίες η Ινδία είναι γνωστή. Εκεί μπορεί κάποιος να δει περίεργες ασημένιες άμαξες, έτοιμες να υποδεχτούν τουρίστες για μια βόλτα στην πόλη, ανθρώπους να βγάζουν φωτογραφίες, άλλους να πουλούν κάθε λογής αντικείμενα, και άλλους να προσπαθούν να βρουν λίγη σκιά για να αποφύγουν τον καυτό ήλιο και την αφόρητη ζέστη.
 
Happy Truck :)




Εάν διψάσετε, δεν έχετε παρά να τρέξετε στον κοντινότερο πάγκο που πουλάει φρέσκο χυμό από ζαχαροκάλαμο! Το ποτό αυτό είναι πολύ διάσημο σε όλη τη χώρα και φτιάχνεται περνώντας τα καλάμια από μια μηχανή η οποία τα ξεζουμίζει με αποτέλεσμα να μένει μόνο ο χυμός που είναι ότι πρέπει για να σε γεμίσει με ενέργεια.

Συνεχίζοντας το περπάτημα από την Πύλη στη Λεωφόρο Mahatma Gandhi, είδαμε αρκετά εντυπωσιακά κτήρια. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σταθήκαμε αρκετή ώρα για φωτογραφίες, ήταν το Μουσείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας.   



 


Λίγο πιο κάτω, το Oval Maiden είναι ένα μέρος που σίγουρα θα θέλετε να ξαποστάσετε! Το τεράστιο αυτό πάρκο είναι γεμάτο από ανθρώπους κάθε ηλικίας που μαζεύονται για να κοινωνικοποιηθούν και φυσικά να παίξουν κρίκετ! Το μέρος αμέσως το αγαπήσαμε λόγω της εκπληκτικής ομορφιάς που του χαρίζουν και τα φοινικόδεντρα γύρω γύρω, αλλά και της θέας του Rajabai Clock που φωτίζεται φαντασμαγορικά το βράδυ!


Oval Maidan
 


Ένα άλλο σημείο που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι οι κρεμαστοί κήποι στο Malabar Hill. Καθώς ανεβαίνεις τα σκαλιά αυτής της ήσυχης και γραφικής γειτονιάς, απολαμβάνεις απίστευτη θέα της πόλης. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένας πολύ όμορφος κήπος γεμάτος χρωματιστά λουλούδια και φυτά. Υπάρχει επίσης και ένα τεράστιο παπούτσι που μπορείς να σκαρφαλώσεις, και θυμίζει σκηνές καρτούν που όλοι βλέπαμε μικροί!






Γενικά η ζωή κυλάει όμορφα στην Βομβάη. Ένα από τα πιο όμορφα απογεύματα, το περάσαμε κάνοντας περπάτημα στη Marine Drive και στην παραλία Chowpatty (που παρεμπιπτόντως το κολύμπι δεν επιτρέπεται)! Αρκετός κόσμος απολαμβάνει αυτή τη βόλτα περπατώντας δίπλα στον ωκεανό. Θα μπορούσαμε να καθόμαστε για ώρες ακούγοντας τον απαλό ήχο της θάλασσας και των κυμάτων που σκάνε πάνω στα βράχια. Και καθώς η μέρα τελείωνε, παρακολουθήσαμε τον ήλιο να χάνεται σιγά σιγά πίσω από τον ινδικό ορίζοντα, αφήνοντας μας μαγεμένους με αυτό το υπέροχο μέρος που μας εξέπληξε ευχάριστα με την ομορφιά του.



Glorious sunset :)





Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment