Wednesday, March 12, 2014

Η Ινδία μέσα από ένα τραίνο!

Έλπις

Αν σας αρέσουν τα ταξίδια με το τραίνο, όπως κι εμένα, η Ινδία αποτελεί ιδανικό προορισμό λόγω του εκτενούς σιδηροδρομικού της δικτύου. Τα 114,500 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών καλύπτουν ένα δίκτυο 65,000 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου, με 7,500 σταθμούς, και καταττάσουν τον Ινδικό σιδηρόδρομο στον τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως, εξυπηρετώντας πάνω από 30 εκατ. επιβάτες καθημερινά!!! Για αυτό το λόγο έχουμε λίγο πολύ όλοι δει αστείες φωτος που κυκλοφορούν με ανθρώπους να κρέμονται έξω και πάνω από τα βαγόνια! Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως οι φωτογραφίες αυτές είναι άκρως αληθινές! Το πιο απίθανο βέβαια είναι πως αυτοί οι άνθρωποι αγνοούν την όλη ταλαιπωρία και χαμογελάνε συνεχώς!



Αναμφισβήτητα, το ταξίδι με τραίνο είναι με διαφορά ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την εξοχή, τα χωριουδάκια και τις πόλεις της τεράστιας σε έκταση αυτής χώρας. Και επειδή των φρονίμων τα παιδια, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, στην Ινδία καλό είναι να κάνεις κράτηση εισιτηρίου μέρες πριν (κάποιες φορές ακόμα και 2 μήνες!) , καθώς σε δημοφιλή δρομολόγια, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα στο αψε σβήσε!



Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εισιτηρίων. Στην πλειοψηφία των τραίνων για μεγάλες αποστάσεις, υπάρχει η sleeper class (αυτή που χρησιμοποιούσαμε πάντα καθώς ήταν η πιο φτηνή), η 3rd class χωρίς κλιματισμό, καθώς και η 2nd and 1st class με κλιματισμό. Από την εμπειρία μου, αφού την πρώτη μου φορά ταξίδεψα στη δεύτερη θέση, η μόνη διαφορά με τη sleeper class, είναι ότι στην τελευταία θα δεις κατσαρίδες και ποντίκια, ενω στις πρώτες θέσεις, θα δεις μόνο κατσαρίδες!! Οι τουαλέτες δεν είναι και τόσο καθαρές ανεξαρτήτως κατηγορίας!



Τον τελευταίο μήνα του ταξιδιού μας στην Ινδία, το πρόγραμμά μας ήταν περίπου ένα βράδυ σε ξενοδοχείο και ένα βράδυ στο τραίνο (λόγω των μεγάλων αποστάσεων, σε όλα τα βαγόνια οι θέσεις γίνονται κρεβάτια για να κοιμηθείς). Οπότε, καταλαβαίνετε τι διαδρομές έχουμε κάνει με τα τραίνα στην Ινδία!

Λόγω του τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου και τον αριθμό των επιβατών, υπάρχουν συχνά αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια και ένα χάος επικρατεί στις αποβάθρες όταν ο κόσμος επιβιβάζεται στα βαγόνια! Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά που ταξίδεψα μόνος από την Jaipur στην Kolkata, και ενώ η διαδρομή ήταν κανονικά 25 ώρες, λόγω μιας 7ωρης καθυστέρησης συνολικά, ήμουν στο τραίνο για 32 συνεχόμενες ώρες!!



Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των τραίνων στην Ινδία, είναι οι μικροπωλητές που περνάνε συνεχώς από τα βαγόνια, κυρίως στις τελευταίες θέσεις, προσπαθόντας να πουλήσουν την πραμάτεια τους, από σνακς μέχρι παιχνίδια και πιστολάκια για τα μαλλιά! Χρήσιμη συμβουλή, να κουβαλάτε πάντα ψιλά για τις αγορές σας, καθώς στην Ινδία πάντοτε κανείς δεν έχει ρέστα!!



Πέρα από όλες αυτές τις αστείες εμπειρίες - βέβαια είναι αυτές που μας έκαναν να ερωτευτούμε αυτή τη χώρα -,γενικά τα τραίνα στην Ινδία είναι πολύ ασφαλή για τους τουρίστες. Συναντήσαμε αρκετές φορές γυναίκες λευκές ξανθιές που ταξιδεύαν μόνες τους χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.



Αν και όχι για όλους, στην περίπτωσή μας η εξερεύνηση της Ινδίας με τραίνο αποδείχθηκε κάτι μαγικό, καθώς παρατηρείς τα μέρη και τους ανθρώπους από το παράθυρό σου. Τα τόπια είναι γραφικά και πανέμορφα, και οι άνθρωποι πάντα χαμογελαστοί και φιλικοί! Κλείστε λοιπόν εισιτήριο και απολαύστε τη διαδρομή!




Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment