Thursday, July 31, 2014

Το Βασίλειο της Σουαζιλάνδης


Το βασίλειο της Σουαζιλάνδης είναι μία από τις δύο ανεξάρτητες χώρες της Νότιας Αφρικής αλλά η μοναδική χώρα με Μοναρχία σε ολόκληρη την Αφρική.


Ο σημερινός Βασιλιάς Mswati  ο Τρίτος, είναι πολύ δημοφιλής στο λαό και το πρόσωπο του μπορεί κανείς να το δει σχεδόν παντού, από τοίχους εστιατορίων και μαγαζιών με τοπικά υφάσματα μέχρι και σε μεγάλες διαφημίσεις στις άκρες των δρόμων. Λόγω της πολυγαμικής κουλτούρας της Σουαζιλάνδης (οι άντρες έχουν το δικαίωμα να έχουν πολλαπλές συζύγους και να παντρεύονται τόσο συχνά όσο μία φορά το χρόνο! ), ο Βασιλιάς έχει μέχρι στιγμής 15 συζύγους! Απλά να αναφέρουμε  ότι προκειμένου ένας άνδρας να παντρευτεί , η οικογένεια της γυναίκας λαμβάνει 17 αγελάδες , με την τιμή της μίας να ανέρχεται περίπου στα 300 δολάρια!


Η Σουαζιλάνδη είναι μία ορεινή χώρα με ποικίλα τοπία. Καθώς τη διασχίζεις με αυτοκίνητο ή λεωφορείο , περνάς από τις φυτείες ζαχαροκάλαμου καθώς και χωράφια καλαμποκιού τα οποία κινούνται απαλά με τον άνεμο, φυτείες από μπανανιές , φαιπράσινους ευκαλύπτους και αγροτικά σπίτια με εξωτικά δέντρα όπως παπάγια και τα μεγαλύτερα αβοκάντο που έχoυμε δει ποτέ σε δέντρο! 

Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η μικρή αλλά θορυβώδης Mbabane, η οποία είναι και η αφετηρία για τους πιο τουριστικούς προορισμούς και δραστηριότητες. Μικρά λεωφορεία είναι τα οχήματα που χρησιμοποιούν όλοι, ντόπιοι και τουρίστες, από το ένα μέρος στο άλλο, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να το πάρετε απόφαση ότι θα στριμωχτείτε λίγο και θα ανακατευτείτε με τους ντόπιους. Ευτυχώς, η διαδρομή μέχρι το Royal Ezulwini Valley (όπου μείναμε), ήταν σύντομη , μόλις 10 χιλιόμετρα, οπότε όλα καλά, χεχε!


Οι άνθρωποι της Σουαζιλάνδης είναι φιλικοί και χαμογελαστοί. Αφού ποτέ δεν βίωσαν το απαρτχάιντ, όπως οι Νοτιοαφρικανοί, η στάση τους απέναντι στους ξένους είναι εντελώς διαφορετική και είναι πολύ πιο ανοικτή. Απ ότι είδαμε όμως , έχουν γλωσσικές και πολιτισμικές ομοιότητες με τους Ζουλού. 


Περνώντας από το Πολιτιστικό Χωριό Matenga, ένα χωριό που έχει συσταθεί κυρίως για τους τουρίστες, μάθαμε πολλά για τον τρόπο που ζουν οι παραδοσιακοί άνθρωποι της Σουαζιλάνδης . Ένα χωριό ήταν το σπίτι για μία μόνο οικογένεια και περιλαμβάνει: τον επικεφαλή της οικογένειας με όλες τις συζύγους και τα παιδιά του, καθώς και τους παππούδες. Η καλύβα αποτελείται από ένα ξύλινο σκελετό καλυμμένο με ένα στρώμα καλάμια, τα οποία δεν αφήνουν τη βροχή να εισέλθει, αλλά φιλτράρουν τον αέρα και τον καπνό έξω.


Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα κορίτσια και τα αγόρια κοιμούνται χωριστά από τις ηλικίες των 6 έως 16 ετών και λαμβάνουν διαφορετική ανατροφή στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν παντρεύονται, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να φάνε το κεφάλι ή τα πόδια της αγελάδας, λόγω του φόβου των ανδρών ότι θα γίνουν πιο έξυπνες από αυτούς και θα φύγουν. 


Μία εκδρομή που δεν πρέπει να παραληφθεί είναι η όμορφη πεζοπορία στο Sibebe Rock ,τον δεύτερο μεγαλύτερο ανεξάρτητο βράχο στον κόσμο (μετά το Ayers Rock της Αυστραλίας) που στέκεται χωρίς στήριγμα. Χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να φτάσετε στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου και στη διαδρομή θα περάσετε από λιβάδια, φυτά αλόης και λίγες αγροικίες. Η εκπληκτική θέα ανταμείβει και με το παραπάνω για την επίπονη ανάβαση.


Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον να επισκεφτείτε τα παγκοσμίου φήμης Κεριά της Σουαζιλάνδης και να μάθετε πως δίνουν μορφή με το χέρι στα πολύχρωμα κεριά τους. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε και το δικό σας κερί σε σχήμα ελέφαντα!

Αν είστε λάτρης της φύσης και των ζώων, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα πολλά εθνικά πάρκα για σαφάρι. Οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλότερες από τα πιο διάσημα πάρκα της Τανζανίας και της Κένυας , αλλά παρόλα αυτά θα δείτε σίγουρα αρκετά ζώα.


Η εκπληκτική κουλτούρα της Σουαζιλάνδης, οι πράοι άνθρωποι και τα τοπία αυτού του μικρού παραδείσου μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διαμονή μας εδώ και είναι ένας από τους προορισμός που προτείνουμε με κλειστά μάτια :)


No comments:

Post a Comment