Monday, March 17, 2014

Παίζοντας με τιγράκια στην Ταϊλάνδη!

Έλπις



Μετά από το σαφάρι με τους ελέφαντες και το rafting με τις σχεδίες από μπαμπού, η εκδρομή μας περιλάμβανε επίσκεψη στο Wat Pha Luang Ta Bua, ή πιο γνωστό ως ο ''Ναός με τις τίγρεις''.  Το Tiger Temple είναι ένας Βουδιστικός ναός στη δυτική Ταϊλάνδη ο οποίος χτίστηκε το 1994 σαν ένα ιερό μέρος για άγρια ζώα, με αρκετές τίγρεις ανάμεσά τους!





Το πρόγραμμα προστασίας άγριων ζώων ξεκίνησε να λειτουργεί το 1999 και η ιστορία του θυμίζει παραμύθι! Τη χρονιά εκείνη, ένα θηλυκό Ινδοκινέζικο τιγράκι του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν από λαθροθήρες, δόθηκε στο ναό. Αν και αδύναμο και τρομαγμένο, το ζωάκι τελικά θεραπεύτηκε από τους μοναχούς. Από τότε, καθώς τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα, περισσότεροι άνθρωποι έφερναν ορφανά και λαβωμένα νεογνά στο κατώφλι του ναού. Τα τιγράκια αυτά ξεκίνησαν να κάνουν τα δικά τους τιγράκια, με αποτέλεσμα σήμερα στο ναό να ζουν λίγο περισσότερες από 90 τίγρεις!





Όπως κάθε λογικός άνθρωπος, είχαμε την απορία πως οι τίγρεις, όντας από τα πιο άγρια ζώα της φύσης, ζουν τόσο αρμονικά με τους μοναχούς στο ναό. Ένας οδηγός μας εξήγησε πως οι Βουδιστές, οι οποίοι  πιστεύουν στην μετενσάρκωση, πιστεύουν επίσης πως τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, είναι λογικά όντα.


''Όταν η τίγρης είναι θυμωμένη, όταν εσύ είσαι θυμωμένος, είναι το ίδιο. Όταν είσαι πεινασμένος, όταν η τίγρης είναι πεινασμένη, είναι το ίδιο. Όταν είσαι κουρασμένος, όταν η τίγρης είναι κουρασμένη, είναι το ίδιο!'' εξηγεί ο ηγούμενος Pra-Acharn Phusit.
 






Για την είσοδο στο ναό πληρώσαμε ένα εισιτήριο των 600 Baht (περίπου 15 ευρώ) τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη φροντίδα των ζώων. Σαν επισκέπτες, μπορούσαμε να επιλέξουμε κάποιες δραστηριότητες, όπως να ταΐσεις τιγράκια, να τα κάνεις μπάνιο, να περπατήσεις μαζί τους ή να ποζάρεις με ενήλικες τίγρεις (το τελευταίο δεν ήταν και τόσο ωραίο θέαμα, καθώς ήταν σχεδόν ναρκωμένες αλλά τέλος πάντων)!



Η επίσκεψη στο Tiger Temple ήταν σίγουρα κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα από το ταξίδι μας στην Ταϊλάνδη! Όλοι μας ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που χαϊδέψαμε και παίξαμε με τα μικρά τιγράκια! Είναι κάτι που έχεις την ευκαιρία πιθανότατα να το κάνεις μια μόνο φορά στη ζωή σου, οπότε το ευχαριστηθήκαμε όσο μπορούσαμε!





Υ.Γ. Καλό θα ήταν να μη φοράτε φανταχτερά χρώματα (για παράδειγμα κόκκινο) εάν δε θέλετε να αυξάνετε τις πιθανότητες οι τίγρεις να ερεθιστούν!!


No comments:

Post a Comment