Wednesday, March 12, 2014

Η τελετή στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν

Έλπις 

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη τελετή λαμβάνει χώρα, κάθε μέρα στο Wagah, τη μοναδική οδική διάβαση που συνδέει την Ινδία με το Πακιστάν. Είναι μια καθημερινή στρατιωτική τελετή την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας και του Πακιστάν ακολουθούν από το 1959!



Τα σύνορα στο Wagah είναι λιγότερο από μια ώρα μακριά από την πόλη του Amritsar. Λεοφωρειάκια σε πάνε εκεί, περιμένουν και σε φέρνουν πίσω για ένα πολύ μικρό ποσό. Φυσικά καθώς στην Ινδία τα οχήματα γεμίζουν ασφυκτικά, αναγκάστηκα να κάτσω σε ένα κάπως ασυνήθιστο σημείο (δείτε το βίντεο πιο κάτω)!



Η τελετή κρατάει περίπου 45 λεπτά συνολικά. Ξεκινάει με πατριωτικά συνθήματα και από τις 2 μεριές των συνόρων. Σε σύγκριση με το πλήθος από τη μεριά της Ινδίας που γέμισε τις εξέδρες σχετικά γρήγορα, η μεριά του Πακιστάν (που βρίσκεται κοντά στην πόλη Lahore), είχε πολύ λιγότερο κόσμο. Ο ενθουσιασμός των Ινδών ήταν πρωτοφανής. Όλοι μαζί φώναζαν ρυθμικά ʽʼ Hindustan, Hindustanʼʼ κυματίζοντας τις Ινδικές σημαίες, φτιάχνοντας μια φανταστική ατμόσφαιρα!



Στη συνέχεια ξεκινάει η παρέλαση με την εντυπωσιακή επίδειξη των στρατιωτών με τα γοργά και βαρύγδουπά τους βήματα. Και από τις δυο μεριές, ένας ένας οι στρατιώτες παρελαύνουν με υπερηφάνεια προς τις πύλες, που είναι ορθάνοιχτες όταν φτάνουν. Χαιρετούν ο ένας τον άλλον και ξεκινάει η υποστολή των σημαιών της κάθε χώρας.



Οι σημαίες φυσικά πρέπει να κατεβούν ακριβώς με τον ίδιο ρυθμό, ώστε να συνεχιστεί σωστά η τελετή. Αμέσως μετά, οι τεράστιες σιδερένιες πύλες κλείνουν και τα πλήθη ζητωκραυγάζουν και πάλι. Ο ήχος της τρομπέτας υποδεικνύει το τέλος της τελετής και οι στρατιώτες επιστρέφουν με τη σημαία της χώρας τους. Τα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλείνουν για μια ακόμα βραδιά!



Υ.Γ. Μην ξεχάσετε το διαβατήριό σας, που σας δίνει δωρεάν πρόσβαση στο χώρο των VIP με τις καλύτερες θέσεις ;)




Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment