Wednesday, March 12, 2014

Jaipur : Η ροζ πόλη!

Δώρα

Η Jaipur είναι η πρωτεύουσα του Rajasthan και βρίσκεται σε μια κάπως έρημη περιοχή της Δυτικής Ινδίας. Είναι μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ινδίας είναι και αποτελεί μέρος του επονομαζόμενου ‘’Χρυσού Τριγώνου’’ μαζί με το Delhi και την Agra.



Η πόλη χτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον μονάρχη κυβερνήτη Sawai Jai Singh του βασιλείου της Amber, και ήταν η πρώτη σχεδιασμένη πόλη σε ολόκληρη την Ινδία. Ο πληθυσμός της σήμερα ξεπερνάει τους 3,1 εκατομύρρια κατοίκους.



Η Jaipur είναι τεράστια και χαώδης. Βασικά ήμασταν εκεί στη μέση του καλοκαιριού, με μέση θερμοκρασία περίπου 47 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα η εξερεύνηση της πόλης να είναι αρκετά δύσκολη, καθώς χρειαζόμασταν τουλάχιστον 2 λίτρα νερό κάθε μισή ώρα!!


Παρ’ όλες τις δυσκολίες του κλίματος, καταφέραμε να πάρουμε μια καλή γεύση από την πολύβουη αυτή πόλη. Στους δρόμους είδαμε χαμογελαστούς ανθρώπους με τουρμπάνια διαφόρων χρωμάτων, γητευτές φιδιών που σε αφήνανε άναυδο με τις ικανότητες τους, χαρούμενους ελέφαντες και φυσικά οι ατέλειωτες αγορές με κάθε λογής πράγματα για τις οποίες η πόλη είναι γνωστή. Μπορείς να βρεις εκεί τα πάντα, αλλά πρέπει να κάνεις τα παζάρια σου με τον παραδοσιακό Ινδικό τρόπο για να πετύχεις μη τουριστικές τιμές. Μιας και δεν είχαμε αρκετό χώρο στην backpack μας, αρκεστήκαμε σε μια kurta (παραδοσιακό ανδρικό χιτώνιο), ένα σαλβάρι και ένα ζευγάρι χειροποίητες κούκλες οι οποίες ήταν πολύ όμορφες.
 
Rajasthani Dolls



Όχι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα κάστρα και παλάτια της Ινδίας. Το πιο γνωστό είναι το επιβλητικό Amber Fort το οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο λίγο έξω από την πόλη.





 
Αναμειγνύοντας στοιχεία Hindu και Rajput, το κάστρο με τις μεγάλες του επάλξεις στο χρώμα της άμμου, τις σειρές από πύλες και τα πλακόστρωτα μονοπάτια έχει θέα την πανέμορφη λίμνη Maota. Η λίμνη φαίνεται πρώτη φορά από την κεντρική είσοδο του κάστρου, αλλά σίγουρα αξίζει να ανεβείς όλα τα σκαλιά του κάστρου και να την δεις από το υψηλότερο σημείο. Ακόμα και εδώ βέβαια, άνθρωποι πουλάνε από καπέλα μέχρι παγωτά. Δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε το παγωτό μας καθώς πέσαμε θύματα ενός πολυμήχανου κλέφτη!!

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο αθώος τουρίστας (στην περίπτωση μας ο Έλπις) αγοράζει ένα παγωτό από το μαγαζί έξω από την είσοδο, και καθώς αργά αργά ετοιμάζεται να μπει στο κάστρο να βρει μια σκιά μέσα σε αυτήν την απίστευτη ζέστη, εμφανίζεται μια πονηρή μαϊμού!! Τον έχει ήδη δει από μακριά και ξεκινάει να κινείται γρήγορα προς το μέρος μας, με αποτέλεσμα ο φοβισμένος τουρίστας (ακόμα ο Ελπις!) να αρχίζει να τρέχει με το παγωτό στο χέρι.. Τελικά, πετάει το παγωτό ψηλά αγωνιζόμενος για τη ζωή του, και η μαϊμού το πιάνει στον αέρα και πανηγυρίζει τη νίκη της ανοίγοντας και γλείφοντας το παγωτό μπροστά στη μούρη μας!! Χαχαχα! Οπότε, συμβουλή για εσάς.. Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα παγωτό με την ησυχία σας, καλύτερα να το φάτε έξω ή να το κρύψετε στις τσάντες σας και να το φάτε μετά!

Ο κλέφτης :P

Ένα ακόμα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί ή έστω να δει από μακριά, είναι το Jal Mahal που σημαίνει ‘’Παλάτι του Νερού’’. Είναι στην κυριολεξία ένα παλάτι στη μέση μιας λίμνης όπου οι τουρίστες μπορούν να το επισκεφτούν μόνο με βάρκα.
 
Εγώ και ο Έλπις μπροστά από το Water Palace
 
Η Jaipur είναι μια ακόμα χαρακτηριστική Ινδική πόλη που αξίζει να δείτε, αλλά είναι και ο πρόδρομος για τις πόλεις Jodhpur και Jaisalmer που βρίσκονται κι αυτές κοντά στην έρημο Thar και οι ομορφιά τους θα σας μαγέψει!

 

Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment