Wednesday, March 12, 2014

Taj Mahal:Το μνημείο της αγάπης


 Έλπις



«Συναρπαστικό, πολυτελές, εξωτικό, σαγηνευτικό.. με εκπληκτική λεπτομέρεια». Αυτή  η περιγραφή των Sunday Times για το περίφημο μνημείο της Ινδίας αποδίδει με τα καλύτερα λόγια την ομορφιά του.




Το Taj Mahal είναι ένα μαυσωλείο από άσπρο μάρμαρο και είναι κτισμένο στην ιστορική πόλη της Agra. Χτίστηκε από τον Μογγόλο Αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της πολυαγαπημένης του τρίτης γυναίκας , Μουμτάζ Μαχάλ. Το 1983 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO ως  ένα από τα πιο θαυμαστά αριστουργήματα της ιστορίας. Στην πραγματικότητα το Taj Mahal είναι ένα ενιαίο συγκρότημα από πολλά κτίρια και η κατασκευή του ξεκίνησε γύρω στο 1653 μ.Χ ενώ τελείωσε μετά από είκοσι χρόνια απασχολώντας χιλιάδες τεχνίτες για την επιτυχή του ολοκλήρωση.




Παρόλο που δε θα θέλαμε να επεκταθούμε σε ιστορική ανάλυση, αξίζει κάποιος να διαβάσει περισσότερα σχετικά με την  αρχιτεκτονική , την ιστορία και τη διακόσμηση αυτού του πανέμορφου μνημείου με τους εκπληκτικής συμμετρίας κήπους.




Από τουριστικής άποψης, το Taj Mahal ελκύει κάθε χρόνο  2 με 4 εκατομμύρια επισκέπτες εκ των οποίων περισσότεροι από 200.000 είναι από το εξωτερικό. Οι αρχές εφαρμόζουν διαφορετική τιμή εισιτηρίου για τους επισκέπτες ανάλογα με το αν είναι Ινδοί υπήκοοι ή ξένοι, με τη διαφορά στην τιμή να είναι αρκετά σημαντική για τους ξένους.




Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε πόσο αστείο είναι να προσπαθείς να βγάλεις φωτογραφίες τους ανθρώπους στην Ινδία καθώς συχνά είναι τόσο περίεργοι για σένα, με μια περιέργεια ίδια των μικρών παιδιών προς κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι Ινδοί ενθουσιάζονται τόσο με την παρουσία Δυτικών ειδικά αν είναι και με άσπρο δέρμα που πάντα θα σου πιάσουν την κουβέντα ρωτώντας από πού είσαι και δε θα διστάσουν να σου σφίξουν θερμά το χέρι ζητώντας μια φωτογραφία μαζί σου σαν να είσαι σταρ του Χόλιγουντ. Έτσι λοιπόν το διασκεδάσαμε κι εμείς και βγάλαμε φωτογραφίες με την παρακάτω κλασσικά πολυμελή οικογένεια.




Μπορείς να νιώσεις ένα είδος μυστικής αύρας να σε διαπερνάει καθώς περνάς την είσοδο προς το υπέρτατο μνημείο αγάπης την πρώτη αυτή φορά. Στο εσωτερικό του, το μαυσωλείο είναι άδειο με το φως από ανοίγματα στην οροφή να φωτίζει μόνο του τάφους του Αυτοκράτορα και της Μουμτάζ. Τέτοια είναι η απλότητα στην ομορφιά που σε κάνει να νιώθεις δέος .Με μεγάλη σιγουριά μπορούμε να πούμε πως το Taj Mahal  μας συγκίνησε πέραν των προσδοκιών. Τέτοια συναισθήματα δύσκολα περιγράφονται με λέξεις.



Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment