Wednesday, March 19, 2014

Γιορτάζοντας το Κινέζικο Νέο Έτος στο Manchester

Έλπις

Αυτό που μας αρέσει στην Αγγλία είναι το πώς συγκεντρώνει τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς. Ινδοί, Κινέζοι, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι και φυσικά Άγγλοι ζουν μαζί ειρηνικά ενώνοντας τους πολιτισμούς και τα έθιμά τους.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι ο πιο σημαντικός εορτασμός του κινέζικου ημερολογίου και οι Κινέζοι γιορτάζουν μέρες ολόκληρες τον ερχομό του νέου έτους. Γνωστό επίσης και ως «Ανοιξιάτικη Γιορτή» γιορτάζεται παγκοσμίως όπου υπάρχουν περιοχές με μεγάλο πληθυσμό Κινέζων στις «China Towns».

Η πόλη του Manchester φημίζεται για το μεγάλο πληθυσμό Κινέζων που το καθιστούν κιόλας ως την πόλη με τους περισσότερους Κινέζους κατοίκους. Εξού λοιπόν και κάθε χρόνο οι εορτασμοί για το Νέο Έτος είναι από τους καλύτερα οργανωμένους. Εκατοντάδες επισκέπτες συνωστίζονται για να δουν το παραδοσιακό Χορό του Δράκου στους γύρω δρόμους δημιουργώντας φοβερή ατμόσφαιρα που δε θυμίζει καθόλου ότι βρίσκεσαι στην Αγγλία.

Το 2012 ήταν η Χρονιά του Δράκου, και σύμφωνα με την παράδοση θα είναι τυχερή χρονιά για τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος καθώς ο Δράκος αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας και ευημερίας. Η κεντρική πλατεία της China Town  με τα  μικρά και μεγάλα εστιατόρια και την όμορφη Κινέζικης διαρρύθμισης πύλη ήταν στολισμένη με κόκκινα φαναράκια και  έσφυζε από κόσμο διαφορετικών λαών.

Παρακολουθήσαμε τα εντυπωσιακά προγράμματα χορού και επίδειξης πολεμικών τεχνών όπως και τα πυροτεχνήματα που αργότερα γέμισαν τον ουρανό στο εντυπωσιακό κλείσιμο αυτών των ετήσιων εορτασμών.



Δεν παραλείψαμε βεβαίως να κάμουμε βόλτες και στους κάθε λογής πάγκους που είχαν στηθεί στο δρόμο και πουλούσαν τα πάντα από τυχερά γούρια, μικρούς Βούδες και noodles η τηγανιτό ρύζι. Μια κυρία έγραψε τα ονόματά μας σε χαρτί με τα κινέζικα ιδεογράμματα. Εμείς πάντως το βρήκαμε ακατόρθωτο να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δυο ονόματα!

Παρόλο που ήμασταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, μπήκαμε έστω και λίγο στο κινέζικο πνεύμα που συγκινεί τόσους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ελπίζουμε σε ένα ταξίδι εκεί σύντομα για να ανακαλύψουμε καλύτερα τον κινέζικο πολιτισμό.


No comments:

Post a Comment