Wednesday, March 12, 2014

Οι παραλίες της Goa

Έλπις

Η Goa είναι μια περιοχή που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ινδίας και βρέχεται από το Αραβικό πέλαγος. Μέχρι το 1962, αποτελούσε Πορτογαλική αποικία, γιʼ αυτό και η Ινδο-Πορτογαλική της αρχιτεκτονική και κουλτούρα δίνει στο μέρος ξεχωριστό αέρα.



Πασίγνωστη για τις παραλίες, τους ναούς και την πολιτιστική της κληρονομιά, η Goa αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών κάθε χρόνο εντός και εκτός Ινδίας. Ο συνδυασμός της χαλαρής νοοτροπίας, του τροπικού κλίματος, της φημισμένης νυχτερινής ζωής με τα πολλά trance parties, καθώς και των πεντανόστιμων ψαριων και θαλασσινών, έχουν μεταμορφώσει την Goa σε ένα τουριστικό παράδεισο όχι μόνο για τους Ινδούς παραθεριστές, αλλά και για αρκετούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο!



Η Goa έχει 2 κύριες τουριστικές περιόδους: το χειμώνα και το καλοκαίρι. Κατά το χειμώνα, τουρίστες από το εξωτερικό (κυρίως Ευρώπη) έρχονται στην Goa για να αποφύγουν το κρύο και να απολαύσουν το τροπικό κλίμα της περιοχής. Κατά το καλοκαίρι (που οι βροχοπτώσεις είναι και πιο συχνές), συναντάς κυρίως Ινδούς παραθεριστές από όλη τη χώρα, οι οποίοι επιλέγουν τη Goa για να περάσουν τις διακοπές τους.



Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην κουζίνα της περιοχής. Δοκιμάσαμε αρκετά διαφορετικά είδη ψαρικών και θαλασσινών με πολύ ʽʼψαγμένεςʼʼ συνταγές! Από τα αγαπημένα μας πιάτα ήταν ο μικρός καρχαρίας με μασάλα, και οι τεράστιες γαρίδες βουτηγμένες σε σκόρδο και λεμόνι. Επίσης, η καρύδα και το λάδι από καρύδα χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Goa, στο μαγείρεμα μαζί με πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά και ξύδι, τα οποία δίνουν στο φαγητό μια μοναδική γεύση. Πέρα από το φαγητό, δε θα ξεχάσουμε σίγουρα ποτέ, τους απίθανους φρέσκους χυμούς που πίναμε από τους μικρούς πάγκους στο δρόμο!



Φτάσαμε στη Goa περίπου στα μέσα Μαίου, περίοδος όχι και τόσο καλή για τα μέρη αυτά, καθώς τότε ξεκινάνε οι μουσώνες. Έτσι λοιπόν, δυστυχώς δεν πετύχαμε το φημισμένο καρναβάλι και τα τρελά full moon trance parties. Είχαμε όμως αρκετό χρόνο για να νοικιάσουμε σκουτεράκι και να εξερευνήσουμε τα κατάπρασινα τοπία και τις πανέμορφες παραλίες του τόπου!



Η Goa μπορεί να διαχωριστεί στο νότιο και το βόρειο κομμάτι. Στην αρχή, μείναμε στην παραλία Baga (η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή), και επισκεφτήκαμε τις παραλίες Candolim, Vagator και Anjuna. Στην τελευταία, καθώς παίζαμε με τις ρακέτες μας στην παραλία, ένας ντόπιος συμπαθητικός κύριος ήθελε να παίξει μαζί μου.. Μετά από λίγο, τον άφησα να παίξει με έναν από τους φίλους του. Δεν πέρασε μισό λεπτό, και άρχισε όλη η παρέα τους να παίζει κρίκετ με το μπαλάκι του τένις και τη ρακέτα! Είναι τρελοί αυτοί οι Ινδοί!!



Στο άλλο μισό της επίσκεψης μας στην Goa, μείναμε στο νότιο κομμάτι και συγκεκριμένα στην παραλία Palolem. Με το που αντικρίσαμε το μέρος, νιώσαμε και οι δυο ότι βρήκαμε την Ιθάκη μας! Μένοντας με το στόμα ανοιχτό, το μόνο που μπορούσαμε να πούμε ήταν Ουάου!! Το μυαλό μας απλά δε μπορούσε να συλλάβει την ομορφιά αυτού του τόπου. Χωρίς υπερβολές, ευχόμασταν να σταματήσει ο χρόνος και να μέναμε εκεί για αρκετό καιρό!



Συνδυάζοντας τον επίγειον αυτόν παράδεισο με το πανέμορφο παραθαλάσσιο σπιτάκι που μέναμε (Sai Valentines) ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Τα μικρά αυτά ξύλινα χρωματιστά σπιτάκια ήταν χτισμένα μόλις 10 βήματα από κει που έσκαγε το κύμα, και είχαν όλα στο μπαλκονάκι τους μια αιώρα για απίστευτες στιγμές χαλάρωσης. Καθώς όλη τη μέρα κυκλοφορούσαμε ξυπόλυτοι, υπήρχαν λεκανίτσες με νερό για να ξεπλένεις τα πόδια σου λίγο πριν μπεις στο σπιτάκι! Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν το βραδάκι, που αράζαμε στο μπαλκονάκι και ακούγαμε τον ήχο από τα κύματα, ο οποίος ήταν ότι πιο χαλαρωτικό και απολαυστικό.



Εννοείται ότι αλλάξαμε τα πλάνα μας και μείναμε ακόμα δυο βράδια στο φανταστικό αυτό μέρος! Αναμφισβήτητα, όταν πάμε πίσω στην Ινδία, η παραλία της Palolem θα είναι μια από τις πρώτες μας στάσεις..



Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment