Wednesday, March 12, 2014

Holi : Η Γιορτή των Χρωμάτων

 Έλπις



Μία από τις πιο απιίστευτες εμπειρίες που έζησα στην Ινδία ήταν ο εορτασμός του ‘’Holi’’,της γιορτής των χρωμάτων, μέσα στους δρόμους της Καλκούτας.






Κάθε χρόνο εκατομμύρια Ινδοί ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας μεταξύ τους ρίχνοντας χρωματιστό νερό και σκόνες! Το θέαμα ήταν απίστευτο σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Καλκούτα, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων, να τους βλέπεις όλους να συμμετέχουν σ αυτή τη γιορτή. Κατά τη διάρκεια του Holi, κανείς δεν περιμένει ευγενικές συμπεριφορές, δε θα διστάσει κανείς να σου πετάξει και σένα χρώματα ακόμα κι αν δε συμμετέχεις! Ως αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό..





Αρχικά το Holi γιορταζόταν για να πάνε καλά οι σοδειές της χρονιάς και να γίνει εύφορη η γη. Οι Ινδοί πιστεύουν ότι είναι μια περίοδος να εξυμνήσουν τα ζωντανά χρώματα πο φέρνει η Άνοιξη μετά τον μουντό Χειμώνα. Την παραμονή της έναρξης του Holi ανάβουν μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες συγκεντρώνονται τραγουδώντας και χορεύοντας, συμβολίζοντας έτσι την νίκη του καλού έναντι του κακού.






Στην Καλκούτα ειδικά, υπάρχει ένα έθιμο όπου ένα κουτί με βουτυρόγαλα κρεμιέται ψηλά στο δρόμο, και μικρά αγόρια προσπαθούν να το φτάσουν ανεβαίνοντας ο ένας στις πλάτες το άλλου σχηματίζοντας πυραμίδες. Τα κορίτσια προσπαθούν να τους σταματήσουν πετώντας τους χρωματισμένο νερό. Κάπως έτσι αναπαριστούν σκηνές από την θρησκεία τους όπου ο θεός Κρίσνα και οι βοσκοί προσπαθούν να κλέψουν βούτυρο. Το αγόρι που τελικά θα σπάσει το κουτί θα γίνει ο Βασιλιάς του Holi. Στη συνέχεια, τα αγόρια που συμμετείχαν θα κάνουν παρέλαση στους δρόμους προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ο Κρίσνα ίσως έρθει για να κλέψει το βούτυρο από τα σπίτια τους.





Έχοντας ακούσει τόσα πολλά για τη γιορτή αυτή ήμασταν πολύ περίεργοι να δούμε πώς αυτό το φεστιβάλ μπορεί να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες της Ινδουιστικής κοινωνίας και πώς άνθρωποι συνήθως ευγενικοί και ντροπαλοί μπορούσαν να  βγουν τόσο έξω από τον εαυτό τους. Ήμασταν μια παρέα 5 ¨λευκών»( έτσι μας αποκαλούσαν οι ντόπιοι , παρόλο που το δέρμα μου δεν είναι άσπρο, χεχε) μέσα σε τόσους πολλούς ντόπιους! Οι εικόνες εδώ μιλάνε μόνες τους για το τι έγινε στο δικό μας Holi!





Θυμόμαστε απλά τους εαυτούς μας να προσπαθούμε να βγάλουμε τα χρώματα από το σώμα μας για τις επόμενες 3 ημέρες!  Φυσικά η πρώην άσπρη μπλούζα, που μετά γέμισε με κάθε λογής χρώματα, έμεινε ως ένα από τα καλύτερα σουβενίρ από αυτήν την υπέροχη ημέρα! Μακάρι το φεστιβάλ αυτό να υπήρχε σε κάθε μέρος του κόσμου καθώς όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρώμα στις ζωές μας!



Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment