Wednesday, March 12, 2014

Jaisalmer: Η χρύση πόλη της Ινδίας

Έλπις

 
Στην καρδιά της ερήμου Thar, στην πανέμορφη περιοχή του Rajasthan, βρίσκεται η πόλη Jaisalmer. Μια πόλη που στο παρελθόν υπήρξε αρκετά ήσυχη, έχει σήμερα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τουριστικό κέντρο και αναμφισβήτητα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις προτιμήσεις των τουριστών που επισκέπτονται την Ινδία.

 



Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε τεράστιες αμμόπετρες και περικλείεται από ένα φρούριο, στο οποίο υπάρχει το παλάτι και αρκετοί στολισμένοι ναοί. Αν και υπάρχουν αρκετά ιστορικά μνημεία σε όλη την πόλη, το επιβλητικό φρούριο θα τραβήξει αμέσως όλη σας την προσοχή!

Οι τεράστιοι τοίχοι από αμμόπετρα έχουν ένα καστανόξανθο λιονταρίσιο χρώμα την ημέρα, το οποίο μετατρέπεται σε μελίχρυσο κατά το ηλιοβασίλεμα, καμουφλάροντας το φρούριο στην καφέ έρημο! Για το λόγο αυτό, είναι γνωστό και ως το ''Χρυσό Φρούριο''.



 
Το Jaisalmer είναι γνωστό και για τα παλαιά αρχοντικά του, γνωστά και ως Havelis.  Το Salim ji ki haveli και το Nathmal ji ki haveli είναι από τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο σημαντικά ιστορικά. Αλλά γενικά, ολόκληρη η αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης με τα αρχαία και μεσαιωνικά στοιχεία της θα σας αφήσει πραγματικά άφωνους.




Τα δρομάκια είναι γεμάτα από πεζούς, μηχανάκια, τρίκυκλα, αγελάδες, και είναι τόσο στενά που τα αυτοκίνητα δε χωράνε να περάσουν! Λέγεται ότι είναι έτσι χτισμένα για να προσφέρουν σκιά!

Αν και είχαμε συνηθίσει λιγάκι στις μεγάλες αγορές των άλλων πόλεων, οι μικροί πάγκοι στο Jaisalmer με τα κάθε λογής πράγματα, μας κλέψαν την καρδιά! Εκπληκτικής ποιότητας πέτρινα κοσμήματα, παραδοσιακά σκαλισμένα ξύλινα κουτάκια, καθώς και τσάντες από δέρμα καμήλας ήταν μόνο ένα δείγμα από τα πράγματα που μπορούσες να βρεις. Σε ένα μαγαζάκι αγόρασα και ένα πολύ όμορφο μωβ τουρμπάνι που το φορούσα συνεχώς μετά!!




Το μεσαιωνικό επιβλητικό φρούριο του Jaisalmer σε συνδυασμό με την πανέμορφη παλιά πόλη, το κάνουν έναν από τους top προορισμούς στην Ινδία! Το ερημωμένο περιβάλλον τοπίο δίνει μια απίστευτη γοητεία στο μέρος. Περπατώντας στην πόλη νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα παράδεισο των αρχαίων χρόνων.
 



Το γεγονός ότι ήμασταν μια παρέα περίπου 20 άτομα καθώς και το ότι η Ινδία είναι μια χώρα αρκετά φτηνή, είχε σαν αποτέλεσμα να κάνουμε τα παζάρια μας για ακόμα μια φορά και να κλείσουμε τη διαμονή μας σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο (με όνομα hotel desert) μέσα στο φρούριο της παλιάς πόλης, το οποίο είχε και ταράτσα με απίστευτη θέα!



Τα σαφάρι με καμήλες στη γειτονική έρημο Thar, ήταν αρκετά δημοφιλή για τους τουρίστες, οπότε και μεις ψάχνοντας να βρούμε ένα ξεχωριστό μέρος για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, κανονίσαμε ένα φανταστικό διήμερο όπου αλλάξαμε το χρόνο αποκλεισμένοι ανάμεσα σε πανέμορφους αμμολόφους !



Λίγες ημέρες ηρεμίας και ξεκούρασης στην πόλη και στη γειτονική έρημο είναι ότι πρέπει για να κάνεις ένα διάλειμμα από το χάος που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις της Ινδίας!
 

Για περισσότερες φωτογραφίες από Ινδία πατήστε εδώ

No comments:

Post a Comment