Friday, October 17, 2014

Οι Βορειοδυτικές περιοχές της Ρουάντα, τα βουνά Virunga και το Red Rocks backpackers


Έχοντας ήδη τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρωτεύουσα, αναχωρήσαμε για τη βορειοδυτική μεριά της Rwanda και την περιοχή Musanze.


Το Musanze ειναι το σημείο στο οποίο μαζεύονται πολλοί τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην περιοχή για να δούν τους διάσημους γορίλλες του βουνού. Όχι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης είναι η είσοδος του εθνικού πάρκου ηφαιστείων. 

This was our closest encounter with the gorillas
Με τα μυτερά βουνά Virunga (σημαίνει ηφαίστειο στη γλώσσα Kiniyarwanda) ως φόντο σε ένα πυκνό τροπικό δάσος, αναγνωρίζουμε το  σκηνικό της ταινίας “Gorillas in the mist”. Το πάρκο αυτό στην ουσία είναι το σπίτι τουλάχιστων των μισών από τους 380 συνολικά γορίλλες που ζούν στα βουνά Virunga, τα οποία μοιράζονται ανάμεσα σε Rwanda, Congo και Uganda

Δυστυχώς το κόστος για να επισκεφτεί κανείς τους γορίλλες (750$ για την άδεια) δεν μας επέτρεψε να τους δούμε από κοντά, και ακόμα και αν είχαμε αυτά τα χρήμετα δεν ειμαστε τόσο σίγουροι οτι θα τα ξοδεύαμεγια την δική μας απόλαυση, ενώ με τα ίδια χρήματα μπορείς να κάνεις εκατοντάδες παιδιά ευτυχισμένα με κάποιο από τα εθελοντικά μας προγράμματα.


Ο λόγος για την επίσκεψη μας ωστόσο στην περιοχή ήταν να μείνουμε στο Red Rocks Rwanda. Πρόκειται για ένα χώρο κατασκήνωσης και ξενώνα ο οποίος ιδρύθηκε από τους ντόπιους με σκοπό την διάδοση όλων των πλευρών της κουλτούρας της Rwanda και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.


Το μέρος είναι ένας πολύ ωραίος ανοιχτός πράσινος χώρος και έχει κάποιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Υπάρχει η καλλιτεχνική γωνιά, το εστιατόριο, ενας τεράστιος κήπος και ακόμα και ένα μπάρ στην άλλη άκρη του χώρου, έτοιμο να φιλοξενήσει ατελείωτα πάρτυ. Είμασταν τυχεροί, που καταφέραμε να μονοπωλήσουμε το ενδιαφέρον της Harriet, μιας από τους ιδιοκτήτες, η οποία μας έκανε να νοιώσουμε σαν το σπίτι μας.

Harriet with local women

Κατά τη διάρκεια των 4 ημερών που περάσαμε εκεί, φάγαμε πολύ καλό φαγητό και κάναμε ωραίους περιπάτους στην γύρω αγροτική περιοχή! Οι εικόνες ήταν απίστευτες καθώς περπατήσαμε μέσα από πλυμμηρισμένους λόφους, περιτριγυρισμένους από ηφαιστιακούς βράχους φτιαγμένους από λάβα.

Full of Volcanic rocks and daisies!

Οι ντόπιοι δούλευαν σκληρά. Οι γυναίκες έσκαβαν με τα παιδιά στην πλάτη τους και οι άντρες ψάρευαν. Όλοι έβρισκαν ιδιαίτερα περίεργη την παρουσία των muzungus (λευκοί άνθρωποι) στη περιοχή τους αλλά παρ'όλα αυτά χαιρετούσαν ευγενικά και τα παιδιά, πόζαραν για μια φωτογραφία μές στην περιέργεια όπως πάντα!




Στο Red Rocks μπορεί κανεις να έχει την εμπειρία της εκμάθησης του πλεξίματος των καλαθιών Agaseke τα οποία είναι τα παραδοσιακά καλάθια της Rwanda για πολλά χρόνια και επίσης είναι σύμβολο της ενότητας μετά τη γενοκτονία. Το Agaseke ειναι ένα πολύ στενά πλεγμένο καλάθι από πάπυρο, το οποίο φτιάχνεται από γυναίκες και παραδοσιακά έχει μόνο δύο χρώματα, άσπρο και μαύρο.

The Agaseke Basket

Τα καλάθια είναι συμβολικό δώρο στους γάμους στη Rwanda. Για πολλά χρόνια  η οικογένεια της νύφης χάριζε καλάθια  Agaseke στον γαμπρό σαν σύμβολο της αγνότητας της κόρης τους η οποίο θα “έδινε” τον εαυτό της για πρώτη φορά στον σύζυγο της.


Η οικογένεια του γαμπρού χάριζε στην νύφη ένα τέτοιο  Agaseke καλάθι το οποίο συμβόλιζε οτι τώρα, αυτή μπρούσε να κρατήσει τα μυστικά της οικογένειας του άντρα της. Το καλάθι φυλαγόταn στο δωμάτιο της.
Βέβαια τα καλάθια χρησιμοποιούνται επίσης για τη φύλαξη σπόρων και φρούτων, αλλά και ως διακοσμητικά για το σπίτι.

Other types of baskets made out of grass!
Ένα τοπικό ποτό που απολαμβάνουν πολυ οι κάτοικοι της Rwanda ειναι η μπύρα από μπανάνα. Αυτή η μπυρα από μπανάνα φτιάχνεται από ώριμες (όχι όμως πολύ ώριμες) μπανάνες από την περιοχή των East African Highland. Παρ'όλο που πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία και μια ζύμωση 48 ωρών (όσο πιο πολλές μέρες, τόσο πιο δυνατή η μπύρα!), η μπύρα είναι έτοιμη για κατανάλωση. 

This is where they mash the bananas.
Traditional way of drinking the beer 
Οι ντόπιοι πίνουν αυτή τη μπύρα μέσα από πήλινα αγγεία και με ψηλά καλαμάκια. Εμείς είχαμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία, και να κάνουμε δική μας, όσο είμαστε στο Red Rocks. Όσο για τη γεύση; Μας άρεσε αρκετά!

Elpis on the job!

No comments:

Post a Comment